Vier musea in ‘t Gooi en de Vechtstreek bundelen de krachten en brengen gezamenlijk hun tuinen onder de aandacht. Wat mij betreft ook echte must sees als je in de buurt woont of 'de tuin van Amsterdam' bezoekt ;-).
Hieronder vindt je de 4 locaties waar het om gaat, verspreid door het 't Gooi.
Singer Laren, Laren
Het kunstzinnige en kunstminnende Amerikaanse echtpaar Anna en William Singer kwam begin 20ste eeuw in 't Gooi terecht. Ze lieten in 1911 in Laren de villa De Wilde Zwanen bouwen en legden in deze periode een kunstcollectie aan. In deze tijd werd ook een schitterende parkachtige tuin aangelegd. Gaandeweg verdween de oorspronkelijke structuur, maar wat wel bewaard bleef was de lange pergola die het atelier verbond met villa. Na het overlijden van William liet zijn vrouw in 1953 een museum en een concertzaal aan de villa bouwen. In 1956 werden het museum en de concertzaal voor publiek geopend.
In 2017 is het complex ingrijpend gerenoveerd en verbouwd. Bij de entree van het gebouw staat het kunstwerk De Wilde Zwanen, de naam is een verwijzing naar de villa. Ook de tuin kreeg een nieuw aanzicht. De gratis toegankelijke beeldentuin is ontworpen door landschapsarchitect Piet Oudolf en is ingericht met beelden van hedendaagse Nederlandse kunstenaars die de relatie onderzoeken tussen cultuur en natuur. Elk kunstwerk gaat op geheel eigen wijze een verbinding aan met de natuur. Ook de kas van Anna Singer heeft een plek in de tuin gekregen.
Oude Drift 1, 1251 BS Laren // www.singerlaren.nl
Rijksmuseum Muiderslot, Muiden
Muiderslot bestaat al 700 jaar en heeft een roerige geschiedenis. Graaf Floris V liet het bouwen, maar de beroemdste bewoner was de Amsterdamse schrijver, dichter en burgemeesterszoon Pieter Corneliszoon Hoo.
Wie nu door de kasteeltuinen van Muiderslot loopt, waant zich met gemak in de tijd van Hoo. Vanuit de schaduwrijke loofgang geven de vensters in de beukenhaag een kijkje op de Kruidhof en de Warmoeshof. In de tuinen van het Muiderslot staan veel (deels eetbare) bloemen die toen en nu gebruikt worden om de kasteelzalen op te fleuren met prachtige boeketten. De tuinen en pruimenboomgaard, met z’n vele historische pruimenrassen, vormen het groene erfgoed van het Muiderslot.
Herengracht 1, 1398 AA Muiden // www.muiderslot.nl
Pinetum Blijdenstein, Hilversum
Achter een ruim honderd jaar oude tuinmuur ligt een prachtige groene oase verborgen. De Botanische tuin 'Pinetum Blijdenstein', genoemd naar oprichter B.W. Blijdenstein, herbergt 1 van de volledigste collecties coniferen ter wereld, een verzameling rododendrons en vele soorten varens. Van bijzondere naaktzadigen huisvest Pinetum Blijdenstein ongeveer 400 soorten. In de botanische tuin staan ook soorten die met uitsterven bedreigd worden. Na de dood van Blijdenstein, in 1914, bleef de botanische tuin behouden en werd hij gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden, zoals Blijdenstein dit bij testament had bepaald. Het beheer van de tuin is nu in handen van de Stichting Pinetum Blijdenstein.
Van der Lindenlaan 125, 1217 PJ Hilversum // www.pinetum.nl
Kasteel Museum Sypesteyn, Loosdrecht
Nog voordat Henri van Sypesteyn (1857-1937) in Loosdrecht zijn indrukwekkende kasteel liet bouwen, liet hij een bos, park en tuinen aanleggen. De jonkheer deed veel onderzoek naar Nederlandse tuinen uit onder meer de zestiende eeuw. Hij heeft diverse bijzondere uitheemse bomen en struiken geplant, zoals de vaantjesboom, de Turkse hazelaar en de mammoetboom. Maar ook de unieke, ruim 100 jaar oude katsoeraboom en de Japanse treurhoningboom. Bij Sypesteyn staan tien smeedijzeren hekken in de opvallende kleur azuurblauw: een kleur die begin zeventiende eeuw even in de mode was. Er is op het sprookjesachtige Sypesteyn veel te zien, zoals de mooie slottuin met de twee loofgangen van een haagbeuk, een 17e-eeuwse zandstenen fontein, een doolhof, een oude waterput en een noteneiland.
Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht // www.sypesteyn.nl
Wil je de brochure (gratis) bestellen? Dat kan via Singer Laren, klik hier.
Comments